1. Osmo Tuokko avasi kokouksen ja esitteli kokoukselle työjärjestyksen. Hän kiitti tämän kertaista sponsoria Metsäpirttiä ja Vantaalla Kuulutko sukuuni -tapahtumaan osallistuneita. Maininnan ansaitsivat myös TV:ssä esiintyneet sukututkimuspiiriläiset.
2. Sihteeriksi lupautui Eeva Malkamäki.
3. Kokouksen osallistujat ja kuulumiset
Kalevi Lallukka on paneutunut viime aikoina vaimon sukuun ja aikoo lahjoittaa perheelleen esipolvitaulut joululahjaksi. Myös Lallukan sukututkimusta on jatkettu. Osallistui omalla osastollaan Kuulutko sukuuni -tapahtumaan.
Aulis Käppi on ryhmässämme uusi jäsen Paraisilta. Hänen sukunsa on kotoisin Sakkola Noisniemestä, äiti on Pekkanen Sakkolan Riiskasta.
Anneli Lundberg on edelleen kiinnostunut isänsä ja äitinsä suvuista sekä panostaa myös jälkipolvien selvittelyyn.
Kaarina Pärssinen hakee ryhmästä virikkeitä. Suku on kotoisin Pyhäjärveltä, äiti Kaasalaisia Konnitsasta.
Raimo Tuimala kertoo palanneensa talviharrastuksen pariin ja tutkii nyt isänpuolelta Rutasten sukua Palokasta.
Kari Ola tutkii äitinsä Pitkänen -sukua, joka on ollut Sakkolassa vuodesta 1666 lähtien. Suku on kotoisin ehkä Antreasta. Nyt kiinnostavat Antrean ja Sakkolan Viiksanlahden kylän historiat maakirjojen ja yleensä veroasiakirjojen valossa.
Päivi Tukia on ryhmässämme uusi jäsen Helsingistä. Hänen tutkimuksien mukaan Tukian suku on ollut 1600-luvulla Valkjärven Siparilassa, josta esipolvet muuttivat Lempaalan Suurkaitalaan v. 1866 ja edelleen v.1919 Rautuun Liippualle. Hänen tutkimuksessaan esiintyy myös mm. Lipiäinen ja Laitinen sukuja.
Anneli Laitinen on ryhmässämme uusi jäsen ja mukana lähinnä autonkuljettajana. Hänen sukujaan ovat Kelloset Jääskestä, sukua on myös Viipurissa ja Lappeenrannassa.
Maire Uosukainen tutkii Rastaita ja Mentuja Raudusta. Hän oli mukana Vantaan tapahtumassa ja osallistunut myös maakirjakursseille. Tietoja hän on viime aikoina saanut Ami Rastaalta (Sakkolan sukuhaara?).
Ulla Kaasalainen etsii oman sukuhaaransa yhteyttä Pyhäjärven Mondroa haaraan.
Elina Laine jatkaa Jortikka ja Ukkonen sukujen tutkimusta.
Toini Onttonen os. Orava hakee nyt miehensä sukua. Molemmat suvut ovat rautulaisia.
Jaakko Koskivaara edustaa Vaski -sukua, jonka juuret ovat Metsäpirtin Vaskelassa. Ajankohtaisia ovat uusien linjojen löytäminen Venäjältä sekä Vaskelan runonlaulajille ja tietäjille patsaan hankkiminen. Vaski suvun kolmas kirja on valmisteilla. Hän oli mukana Kuulutko sukuuni -tapahtumassa Ortodoksisukujen tutkijat -osastolla.
Kauko Hinkkanen on ryhmässämme uusi jäsen Vantaalta ja suku on kotoisin Pyhäjärven Lahnavalkeasta.Hinkkasilla on sukuseura, jossa on mukana 10 sukuhaaraa, seura toimittaa sukulehteä ja on julkaissut sukukirjan. Viime kesänä tekivät kotiseutumatkan Raudun ja Pyhäjärven asuinalueille.
Marja-Liisa Vesanto on Metsäpirtin Lamppuja ja Kaarnajoen Jortikoita. Tutkimukset eivät ole edistyneet viime aikoina.
Irja Jantunen on Raudun Orjansaaren Pitkäsiä.
Eeva Malkamäki on tehnyt viime aikoina sukututkimusta HisKiä apuvälineenä käyttäen ja on saanut nopeasti 10 000 hengen tiedoston, joka kasvaa jatkuvasti lisää. Tulevaisuudessa tietojen tarkistaminen muista lähteistä on todellinen suururakka.
Heikki Malkamäki tekee Raudun internet-sivustoja ( www.rautu.fi ) .
Osmo Tuokko tutkii Sakkolaa, Metsäpirttiä sekä Rautua ja sukuja ovat mm. Tuokko, Hyytiä, Nihti ja Urpanen. Tällä hetkellä hän paneutuu tutkimuksen saattamiseen julkaisukuntoon. Hän kertoi myös SSS:n kokouksessa professori Tapio Hämysen pitämästä ansiokkaasta luennosta Venäjän arkistoista ja mainitsi Kimmo Sorkon kirjasta Metsäpirtin, Sakkolan ja Raudun taisteluista II maailmansodassa. Kirjassa on alueelta mm. 1930-luvun valokuvia.
Kalevi Hyytiä on Metsäpirtin Tapparista evakossa Vantaalla. Hän on harrastanut sukututkimusta 20 vuotta sekä on Metsäpirtti seuran puheenjohtaja sekä ylläpitää www.sukuni.fi palvelinta ja pyrkii tulevaisuudessa saamaan koko Kannaksen väestön vepin kautta julkaistuksi. Kalevi piti luennon ja hänellä oli perheensä kanssa Vantaan tapahtumassa oma osasto.
Kimmo Laulajainen on Metsäpirtti seuran varapuheenjohtaja ja hän on tehnyt sukututkimuksia Laulajaisista sekä Peltosista, joiden sukuseura perustettiin tänään.
4. Edellisen kokouksen pöytäkirja hyväksyttiin.
5. Palaute Kuulutko Sukuuni -tapahtumasta Vantaalta 16. -17- 10. 2004
Olemme saaneet myönteistä julkisuutta valtakunnallisissa Karjala- ja Sukutieto -lehdissä, juttu aiheesta oli myös Suvannon seudussa, VL.Pyhäjärvessä ja Rautulaisten lehden seuraavassa numerossa tapahtuma myös mainitaan.
Sukutieto -lehti laitettiin kiertoon ja Osmo Tuokko kehoitti piiriläisiä liittymään Suomen sukututkimusseuraan, jonka yhtenä jäsenetuna on ko. julkaisu. Seuran kirjasto Liisankadulla on myös tutustumisen arvoinen paikka ja sen käyttöön tai aineiston lainaukseen ei vaadita jäsenyyttä.
Osastomme äiti kiitti mukana olleita erinomaisesta panoksesta. Erotuimme joukosta erittäin tyylikkäällä ulkoasulla ja paikalla oli aina useampi "päivystäjä" kertomassa toiminnastamme ja tutkimusalueistamme.
Seuraava näyttely Vantaalla on 15.-16.10.2005.
6. Suomen sukuhistoriallisella yhdistyksellä oli osasto Kuulutko sukuuni -tapahtumassa ja Osmo Tuokon toimeksiannosta Heikki Malkamäki esitteli yhdistyksen toimintaa kokoukselle.
Yhdistys on perustettu toteuttamaan projektia, jossa seurakuntien rippi- ja pääkirjoja digitoidaan vapaaehtoisvoimin. Työ tehdään mikrokorttien lukulaitteella, jossa on skannauslaite. Skannaustekniikalla päästään mikrokorttien kuvaamisessa parhaimpaan tulokseen. Laitteet ovat kallita ja niitä on vielä vähän Suomessa, yksi on Espoossa Leppävaaran pääkirjastossa.
Tallennustyö on alkutekijöissään ja kuvien taso on vielä kovin kirjava. Tallentajia tarvitaan lisää, esimerkiksi sukututkimuspiirimme voisi osallistua projektiin, mutta asiasta ei tehty päätöksiä. Piiriläisten tulevaisuudessa suorittamat skannaukset voidaan laittaa myös omille nettisivuille. Valmiit sivut ovat osoitteessa: www.digiarkisto.tk
7. Piirin toiminta-ajatus ja pelisäännöt
Osmo Tuokko haluaa päättää oman keskeisen panoksensa piirin toiminnassa ja perinnöksi hän oli laatinut sukututkimuspiirillemme mallin toiminta-ajatuksesta ja pelisäännöistä. Liite 1
Keskustelussa vetoryhmän asettamista pidettiin hyvänä ajatuksena. Ryhmän nimestä esitettiin myös muita ehdotuksia, mutta esityksen mukainen nimitys sai kannatusta riittävän epämuodollisena. Myös vetoryhmän asettajista syntyi puhetta. Toistaiseksi emme pyydä alueen yhdistyksiä vaikuttamaan ryhmän jäseniin, vaan teemme päätökset esityksen mukaisesti vuoden viimeisessä kokouksessa niin, että kaikista alueen pitäjistä olisi yksi varsinainen ja yksi henkilökohtainen varajäsen.
Toimintamuotoihin lisätään ATK:n hyödyntäminen hyväksi tutkimuksen tekemisessä ja tulosten julkaisussa. Kotisivujen ja perustettavan keskustelupalstan käyttöä pitäisi tulevaisuudessa tehostaa.
Käydyn keskustelun jälkeen esitys hyväksyttiin lisäyksin ja todettiin sen tarvittaessa olevan muokattavissa myöhemmin uudelleen.
Vetoryhmälle annettiin tehtäväksi järjestää ja toteuttaa keskusteluryhmän alueen sukututkijoille, mahdollisesti yhteyden luominen joko Karjalan liittoon tai Karjalaisten sukuyhteisöjen liittoon ja toivotun sukututkimuspiirin Karjalan matkan valmistelu.
Vetoryhmään (varsinainen/varajäsen) valittiin vuodeksi 2005:
Seuraava kokous on 22.1.2005, jolloin vetoryhmä kokoontuu kello12.00 ja sukututkimuspiiri kello 14.00 Galleria-salissa. Osmo Tuokko lupasi olla vetoryhmän ensimmäisen kokouksen kokoonkutsujana ja järjestäytymisen hoitajana sekä toimia tarvittaessa konsulttina.
8. Seuraava kokous
Edellisen kohdan jatkona pohdittiin seuraavan kokoontumisen ohjelmaa ja päädyttiin keskustelemaan sukututkimuksen ongelmista ja ratkaisumenetelmistä. Kaarina Pärssinen tiedustelee kirjastonhoitaja Vuokko Pärssinen-Tainiota esittelemään SSS:n kirjastoa ja vastailemaan venäjänkielisen sukututkimusmateriaalin ongelmiin. Kysymyksiä aiheesta voi toimittaa joulukuun aikana Kaarina Pärssiselle sähköpostitse: kaarina.parssinen@pp.inet.fi
9. Sukututkimuspiirin taloudellinen tilanne
Tällä hetkellä varoja on 275 euroa ja tämänkertainen tuotto 48 euroa 50 senttiä = 323,50
10. Muut asiat
Esittäytymisten välissä Kaarina Pärssinen oli kertonut Reino Tenkasen Pyhäjärvellä salaa kuvaamasta filmistä, joka löytyi aikoinaan Karjalatalon arkistosta. Nyt filmistä on tehty VHS-kopioita. Pohdittiin mahdollisuutta katsoa se sukututkimuspiirissä.
TV:ssä esitetään Muistojen Karjala -sarjaa digitaalisella YLE24 kanavalla. Vuoden 2005 alussa se on nähtävissä myös analogisella puolella.
Eeva Malkamäki kertoi terveiset Karjalaisetsuvut -keskustelupalstalta ja esitti siellä esiin nousseesta kysymyksestä Raudun nimistostä. Paikannimien Hetala -> Hietala todettiin käytetyn samasta kylästä. Sukunimen Ondronen todettiin olevan Ontronen, mutta ongelmaa Pasneck -nimestä emme pystyneet varmuudella ratkaisemaan.
11. Henkikirja 1818 tilannekatsaus Raudun aineisto on nettisivuilla, Sakkolan kohdalla linkitys on kesken ja Pyhäjärven aineistosta osa menossa ja loput odottavat vuoroaan. Kaikki tallenteet ovat jo Kalevi Hyytiällä.
Parhaiten sivustoihin voi tutustua www.sukuni.fi -sivujen kautta.
12. Kalevi Hyytiä esitteli digitoituja karttoja alueelta.
13. Osmo Tuokko päätti kokouksen kello 16.55