takaisin edelliselle sivulle

Suvannon Seudun sukututkimuspiirin kokous

Suvannon Seudun sukututkimuspiirin kokous

 

Aika                lauantai 20.1.2007 klo 14.00 - 17.00

Paikka           Karjalatalo, Laatokka-sali

Vetovastuu  Metsäpirtti

 

Läsnä            Kari Ola                                  Kimmo Laulajainen, pj

                        Ilmi Pesonen, siht.                 Raimo Tuimala

                        Heikki Malkamäki                 Eija Savolainen

                        Toini Onttonen                       Eeva Malkamäki

                        Heljä Pulli                               Osmo Tuokko

                        Kauko Hinkkanen                  Maire Uosukainen

                        Kaarina Pärssinen                Eija-Liisa Veijalainen

                        Pirkko Peltonen                     Leena Repo

                        Elina Laine                             Irja Jantunen

                        Marja-Liisa Vesanto             Jorma Heikkonen

                        Antero Pärssinen                  Kalevi Hyytiä

 

1. Avaus

Kimmo Laulajainen avasi kokouksen klo 14.00.

 

2. Esityslista

Esityslista hyväksyttiin.

 

3. Heljä Pullin puheenvuoro

Korjaus Vpl. Pyhäjärvi-lehdessä olleeseen Tauno Torkkelin juttuun. Heljä kertoi veljesten Arvi ja Nestori Pullin kuolleen kirkonkirjojen mukaan 12.5.1933. Lambert etunimestä on tullut sukunimi Lamberg. Sukua tullut Valamoon  1700-luvulla Ahvenanmaalta Venäjän laivaston sotavankeina.

 

4. Taipaleen kylä

Kimmo Laulajainen esitteli Metsäpirtin Taipaleen kylän ja alueen vesistön historiaa. Novgorodin aikaan 1400-1500 -luvuilla Taipale oli vilkas paikka, joka oli ensin Valomon, sitten Käkisalmen ja seuraavaksi Pyhäjärven hovin alaisuudessa. Kun Kustaa II Adolf valloitti 1600-luvun alussa  itäisen kannaksen ja Inkerin Taipale sai rajoitetut tapulioikeudet. Ruptuurikapinan aikaan Taipaleessa oli venäläinen varuskunta.

 

Suvanto-järven ja Laatokan väliseen kannakseen oli 1780 suunniteltu kaivettavaksi kanava. Keväällä 1818 vesi puhkaisi kannaksen, Suvanto-järvi jätti tuhansia hehtaareita vesijättömaata ja Taipaleen kannksen poikki syntyi Taipaleen joki. Isojako toimitettiin Taipaleessa 1800-luvun lopulla niin, että vuosisadan vaihteeseen mennessä tiljako oli kutakuinkin lopullisesti järjestyksessä. Kylässä oli muun muassa Laulajaisia, Tuokkoja, Heikkosia.

 

5. Edellisen kokouksen pöytäkirja

Käsiteltiin edellisen kokouksen pöytäkirja ja se hyväksyttiin.

 

6. Logo-ehdotukset

Kari Ola esitteli tyttärensä Katri Kirkkopellon suunnitteleman sekä oman ehdotuksensa logoksi ja totesi, että yhdistävää tunnusta tarvitaan kirjallisissa esitteissä symbolina sekä yhteisöä esittelevissä plakaateissa. Katrin tekemää ehdotusta kannatettiin yksimielisesti. Toivottiin saatavan seuraavaan kokoukseen musta-valkoinen ehdotus.   

 

7. Nettisivut

Heikki Malkamäki ehdotti oman domainin hankkimista, jotta Suvannon seudun sukututkijoiden sivut löytyisivät helpommin. Päätettiin hankkia oma domain: suvannonsuvut.net ja valtuutettiin Kalevi Hyytiä hoitamaan asian.

 

8. Kuulutko sukuuni -tapahtuma

Heikki Malkamäki kertoi, että tapahtumaa ei järjestetä tänä vuonna. Sen sijaan Karjalan Liitto, Sukuseurojen Keskusliitto, Suomen Sukututkimusseura ja Vantaan Seudun Sukututkijat järjestävät Valtakunnallisen Sukutapahtuman 19. - 21.10.2007 Karjalatalossa, Käpylässä. Valtakunnallinen tapahtuma on osa Suomen Sukututkimusseuran 90-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

 

9. Pitäjäpäivä

Karjalan Liiton pitäjäpäivä on 14.4. Todettiin, että Suvannon seudun sukututkimuspiiri ei järjestä yhteisesiintymistä, vaan kukin pitäjä tuo yhteisön jossakin muodossa esiin oman esittelynsä yhteydessä. Kalevi Hyytiä esittelee tilaisuudessa miten yhdistämällä GPS-laitteen tietokoneeseen voi määrittää talojen tarkan sijainnin. Hänen koneeltaan ovat näin määritettävissä kaikki Metsäpirtin entisten talojen paikat.

 

10. Ilmoitusasioita

Pyhäjärvi seuran 50-vuotisjuhlan yhteydessä 11.3.2007 julkistetaan sodan ajalta oleva filmi Muistojen järvi. Naapuripitäjäläiset kutsutaan juhlaan.

 

Suomen Sukututkimusseura viettää 30.1.2007 alkaen klo 17.30 Säätytalossa 90-vuotisjuhlaansa.

 

Osmo Tuokko oli saanut Karjala-lehden päätoimittajalta Suvannon alueen      pitäjiä esitteleviä kortteja, jotka jaettiin vapaaehtoista maksua vastaan.

 

Antero Pärssinen esitteli Pyhäjärvelle 15. - 18.3.2007 sukututkimuksen merkeissä järjestettävän matkan. Hinta 290 e, reitti: Satakunta - Tampere - Kouvola. 

 

Lahden seudun sukututkijat järjestävät toukokuussa arkistomatkan Pietariin. Leena Repo kertoi, että Viipurikeskus järjestään 10. - 11.4. arkistomatkan Viipuriin.

 

Kalevi Hyytiä kertoi 1.7.2007 Karjalatalossa pidettävästä Metsäpirtin pitäjäjuhlasta ja esitteli kylien taloista ja asukkaista valmistamansa esityksen, jonka pohjana on pitäjän topografikartta.

 

8.2.2007 esittäytyvät Karjalatalolla Vpl. Pyhäjärvi ja Räisälä.

                       

11. Tulevia aiheita

Antero Pärssinen kaipaa tietoa tila- ja maajakokirjoista, joita ei ole vielä tuotu nähtäväksi Viipurin arkistossa.

 

Keskusteltiin yksityisyyden suojalaista ja miten se koskee sukututkijoiden luetteloita. Heljä Pulli totesi, että Suomen sukututkimusseurasta löytyvät parhaat asiantuntijat. Kalevi Hyytiä kysyy        Reijo Aarniota puhumaan aiheesta syksyn tapaamisessa.

 

Eeva Malkamäki varmisti, että seuraavalla kerralla 21.4.2007 Sami Lehtonen Suomen sukuhistoriallisesta yhdistyksesta esittelee digiarkistoa.

 

22.9. Veikko Repo Kurkijoki - Hiitola sukututkimuspiiristä esittelee Sakkola - Pyhäjärvi alueen sukunimiyhteyksiä.

 

17.11. Pyhäjärvi vetovastuussa. Lyhyt kokous. Jatketaan Karjalan Liiton pitäjäpäivän merkeissä, aiheena on Vuoksi.

 

12. Taloustilanne

Sukututkimuspiirillä on rahaa 767,35 ja omaisuutta 68 €,

 

13. Kokouksen päättäminen

Kimmo Laulajainen päätti kokouksen klo 17.00.